• Uitsluitend hoogwaardige producten
  • 100% natuurlijk
  • Voor 10:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden
19 mei 2020

Zwangerschap en baby

Essentiële oliën voor moeder en Kind

Baby’s en kleine kinderen

Essentiële oliën moeten altijd uit de buurt van de ogen worden gehouden, ook bij volwassenen omdat ze het hoornvlies kunnen irriteren. Voor een volwassene is dit onplezierig, maar voor een baby kan dit blijvend oogletsel geven.

Essentiële oliën lossen goed op in vette plantenolie. Als uw baby dus per ongeluk wel in aanraking komt met onverdunde essentiële olie, gebruik dan olijfolie of zonnebloemolie. Daarom moeten de oliën in bad ook altijd goed verdund worden.

 De Volatile badoliën en massageoliën bevatten ook slechts 0,5% essentiële olie en zijn gemengd met vette plantenoliën.

Aanstaande moeders
Oliën geschikt voor rustgevende baden tijdens de zwangerschap: kamille, bergamot, benzoë, lavendel, neroli, sandelhout.
Gebruik per bad 3 à 4 druppels toegevoegd aan een neutrale badolie.  

Geschikte oliën

Lavendel
Rustgevend en ontsmettend. Lavendel (Lavandula officinalis) is één van de nuttigste essentiële oliën voor therapeutisch gebruik bij kinderen omdat lavendel verdovend, ontsmettend, pijnstillend en kalmerend is. Lavendel kan een rustige slaap bevorderen en hoofdpijn verminderen. Lavendel brengt het lichaam weer in balans. Enkele druppels lavendel in koud water geven een verfrissend mengsel waarmee het gezicht van de moeder kan worden afgeveegd tijdens de bevalling.

Jasmijn
Jasmijn (Jasminum grandiflora) is een antidepressieve olie die tot groot nut kan zijn bij zware bevallingen en bij vrouwen die lijden aan een postnatale depressie.

Mandarijn
Slaapverwekkend en goed tegen darmkrampjes. Mandarijn (Citrus reticula) is een essentiële olie die uitermate geschikt is voor baby’s en kinderen. Mandarijnolie wekt de eetlust op en is dus goed in te zetten na ziekte. Het bevordert de spijsvertering door de afscheiding van gal en door de afbraak van vetten te stimuleren. De olie werkt kalmerend op de darmen en kan helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap. Het is een rustgevende olie en helpt bij slapeloosheid. Ook verhoogt het de vitaliteit en geeft kracht en energie. De mandarijnolie helpt ook tegen zwangerschapsstriemen.

Roomse kamille
Goed tegen pijn en darmkrampjes. Roomse kamille (Chamaemelum nobile) is zeer geschikt als essentiële olie voor de behandeling van kinderen. Roomse kamille verlicht pijn in de spieren en helpt tegen pijn bij het doorkomen van tanden en oorpijn. Het verbetert de spijsvertering en helpt tegen winderigheid. Het is dus een ideale olie om in te zetten bij darmkrampjes. Roomse kamille is ook een goede olie om te gebruiken bij huidproblemen zoals eczeem. Lavendel en Roomse kamille mengen goed, dit mengsel kan gebruikt worden voor huidproblemen, tegen spierpijn of andere pijnen.

Sandelhout
Ideaal voor huilbaby’s. Sandelhout werkt kalmerend en slaapverwekkend. Ideaal voor huilbaby’s en kinderen met slaapproblemen. Het is een zoete, rijke en warme olie met een harmoniserende werking. Ook goed bij keelpijn, verkoudheid en griep. Heeft met name een goede werking bij bronchitis en hoesten. Heeft tevens een positieve werking bij een droge huid.

Neroli
Helpt tegen zwangerschapsstriemen. Zeer verzorgend voor de huid. Gaat littekenvorming en zwangerschapsstriemen tegen. Heeft een positieve werking op de spijsvertering. Ook goed tegen nervositeit en slaapstoornissen. Neroli werkt daardoor heel erg goed bij kinderen met nachtmerries: doe 1 druppel op hun knuffeltje of hoofdkussen.

Let op! Een aantal essentiële oliën mogen niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, te weten: basilicum, bonenkruid, hysop, jeneverbes, kamfer, kaneelschors, kruidnagel, lemongrass,  marjolein, mirre, oregano, rozemarijn, salie, tijm, scharlei en wintergreen.

Basisoliën

100% plantaardig Een goede kwaliteit vette plantenolie, ook wel basisolie genoemd, is van groot belang bij babymassage omdat deze een voedende werking heeft op de tere babyhuid. Basisoliën die zeer goed opgenomen worden door de huid zijn amandel- en jojobaolie.
Niet geschikt voor babymassage zijn zogenaamde minerale basisoliën. Deze vormen namelijk een beschermlaagje op de babyhuid (die wel beschermt tegen de inwerking van urine) maar er ook voor zorgt dat de essentiële oliën niet door de huid worden opgenomen. Daarom zijn uitsluitend plantaardige oliën geschikt voor babymassage. Het is belangrijk dat de vette plantenolie koudgeperst is, zodat ze haar gehalte aan vitaminen en mineralen behouden heeft.
De verdunning voor een babymassageolie is 0,5 % dat wil zeggen 1 druppel essentiële olie op 10 ml basisolie. Ook voor kinderen tot 6 jaar wordt deze dosering aangeraden.

Amandelolie
Rijk aan vitaminen & goed voor de gevoelige babyhuid. Zoete amandelolie is lichtgeel van kleur en heeft bijna geen geur. Amandelolie bevat vitamine A, B1, B2, B6 en een geringe hoeveelheid vitamine E. Hoewel de basisolie niet in de bloedsomloop terecht komt omdat de moleculen daarvoor te groot zijn, heeft het wel een voedende werking op de huid. Zoete amandelolie is met name geschikt voor een gevoelige huid. Ook voor een droge huid en bij eczeem is deze olie goed toe te passen en kan verlichting geven bij jeuk. De olie is zonder toegevoegde conserveringsmiddelen ongeveer 18 maanden houdbaar en is uitermate geschikt voor baby’s en kinderen. (Aanstaande) moeders, baby’s en kinderen.

 Jojoba
Verzorgend bij een droge huid en eczeem. Jojoba-olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was. Jojoba-olie is het best te gebruiken in een verdunning van 1 op 10 met bijvoorbeeld amandelolie. Zeer geschikt voor een droge huid, geeft verlichting bij eczeem. Jojoba olie heeft een gunstig effect op huidaandoeningen bij kinderen en is goed voor de hoofdhuid en voor het haar.

Calendula
Voor de gevoelige huid. Calendula-olie wordt gemaakt door goudsbloemen in olie te weken. De gewonnen stoffen werken verzachtend en versterkend voor de huid. Extra geschikt voor de gevoelige huid, helpt huidbeschadigingen en littekenvorming voorkomen. Om die reden is masseren met calendula tijdens de zwangerschap een goed middel om zwangerschapsstriemen c.q. striae te voorkomen. Calendula is tevens geschikt voor babymassage.